Zelf het voortouw nemen, ondersteuning door Sociaal Werk De Schans

ditisWesterkwartier

LEEK-Joep Schuringa is manager van Sociaal Werk De Schans. Vanuit zijn standplaats Leek geeft hij leiding aan de diverse gebiedsteams die in de hoofdplaatsen van de voormalige gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn zijn gevestigd. De Schans krijgt jaarlijks 3,2 miljoen euro van de gemeente Westerkwartier om onder meer hulp te bieden aan mensen met financiële of relatieproblemen, ondersteuning aan mantelzorgers of samenlevingsopbouw in de wijken en dorpen.

De medewerkers van De Schans werken vraaggericht; wat ze voor de inwoners doen hangt in grote mate af van de behoefte van de mensen zelf. “Dat betekent overigens niet dat we een afwachtende houding aannemen” licht Joep toe. “We zijn zoveel mogelijk buiten de deur en zoeken de mensen op. Zo kunnen we het beste signaleren wat de mensen nodig hebben en hierover met ze in gesprek gaan.” De mensen van De Schans zijn vindbaar op hun locaties in de gebieden.

Schuringa kent het klappen van de zweep. Hij heeft zo’n twintig jaar ervaring in het vakgebied, waarvan de laatste vier jaar als leidinggevende bij Sedna in Emmen. De aanbesteding om het sociaal werk in de gemeente Westerkwartier uit te voeren werd vorig jaar aan de Tintengroep gegund. Voor het Westerkwartier is stichting De Schans opgericht. “We hebben eerst de organisatie neergezet en de gebiedsteams samengesteld. Alle lopende zaken hebben we opgepakt, waarbij we zoveel mogelijk contact zoeken met de betrokkenen, zoals vrijwilligers,” vertelt Joep in zijn kamer aan de Akkerswaart te Leek.

Behoefte

Uitgangspunt van de nieuwe organisatie is dat wordt gekeken waar de behoefte van mensen ligt. Daarvoor geldt, samen kijken waar oplossingen liggen. “Sinds 1 januari heeft De Schans haar taken opgepakt. Voor de activiteiten die in De Schutse plaatsvinden doen we dat ook, we voeren de opdracht die de gemeente ons in de gunning heeft meegegeven uit. Het pand De Schutse is niet opgenomen in onze opdracht, een deel van de activiteiten die in De Schutse plaatsvinden wel,” licht Joep toe. “Waar wij verantwoordelijkheid hebben pakken we die en willen we dat op een goede manier doen. Daarnaast kijken we samen met de gemeente, stichting Vredewold en De Schutse hoe voor zowel het gebouw en de activiteiten een duurzame oplossing kunnen vinden.”

Inmiddels is in de vier voormalige hoofdplaatsen een informatieavond voor vrijwilligers georganiseerd. “Daar hebben we kennis gemaakt met ongeveer honderd vrijwilligers. Velen redden zich prima, maar daar waar ondersteuning wordt gevraagd gaan we aan de slag.” Joep benadrukt dat De Schans een laagdrempelige organisatie is die onderdeel van het Westerkwartier wil worden. “Dat kost natuurlijk tijd, maar de deur staat open en de mensen weten inmiddels de weg naar de diverse spreekuren al te vinden. We zijn ook van plan binnenkort open dagen te organiseren voor alle geïnteresseerde inwoners van het Westerkwartier”. Wordt vervolgd.

Meer info: https://www.sociaalwerkdeschans.nl/

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen