Minder agenten voor groter gebied: kan dat?

0
112
Burgemeester Hoekstra: 'Politie zet in op digitale middelen'

LEEK-66 politieagenten in de regio Ommelanden West staan borg voor de veiligheid van de burger. Dat waren er voor de reorganisatie van de politie in Leek, Marum en Grootegast 95 agenten. Dat betekende meer agenten voor een kleiner gebied. Tijd om burgemeester Hoekstra van Leek, die ook voorzitter van het overleg tussen burgemeesters, politie en het openbaar ministerie is, aan de tand te voelen over veiligheid.

In krap 25 jaar een derde minder politieagenten. Dat is niet gering?

“Met de invoering van de landelijke politie is er gesneden in de formatie. Door boventalligheid lopen er trouwens meer agenten rond in het Westerkwartier. Hoe je het ook wendt of keert, je kunt niet op iedere hoek van de straat in Leek een agent neerzetten. Daarom zetten we effectief in met digitale middelen op de bestrijding van criminaliteit”.

Eén agent achter de computer kan er een aantal op straat vervangen?

“Ik zal een voorbeeld geven en dat is de Buurtwhatsapp. Daarmee krijgt een agent inzicht in verdachte bewegingen die in een buurt door de burgers worden geconstateerd. Als iemand een onbekende Volvo door de straten ziet rijden wordt dat gemeld. Iedereen krijgt dat te lezen en de buurman kan dan zeggen ‘die is bij mij op bezoek’. Maar als er een aantal inbraken hebben plaatsgevonden dan kunnen oplettende burgers door de Whatsappgroep daar melding van maken en kunnen er maatregelen worden genomen.”

Dat klinkt mooi, maar hebben we daar ook wat aan?

“De huizen aan de Nienoordsrand zijn een tijdje doelwit geweest van de zogenaamde ‘snelwegkraken’. De huizen dateren uit de jaren zeventig en daar is het hang- en sluitwerk ook naar. Dat wisten de inbrekers ook die er na een kraak via de A7 snel vandoor gingen. Naast advies over sloten en te hebben gepraat over het groen in de wijk is er een whatsappgroep aangemaakt. De groep heeft geleid tot de aanhouding van een aantal Roemenen die daar inbraken. De informatie van burgers is voor ons ‘goud’.”

Niet alles is digitaal te ondervangen, zoals groepen jongeren die in het centrum van Leek gevoelens van onveiligheid oproepen.

“Daar hebben we genoeg mensen voor om de overlast die wordt ervaren aan te pakken. Het gaat om jongeren van 13 tot 14 jaar die in groepen bij elkaar staan in De Liekeblom en de overdekte passage bij Albert Heijn. We willen voorkomen dat deze jongeren de criminaliteit inglijden. En ik begrijp dat ze voor het winkelend publiek bedreigend overkomen.”

Een whatsappje sturen met de mededeling dat ze zich moeten verspreiden?

“Nee, hier spreekt ‘oom’ agent de jongeren rechtstreeks aan en werkt daarin samen met jongerenwerkers. We gaan in de nieuwe gemeente Westerkwartier het jeugd- en jongerenwerk opnieuw aanbesteden. Het gebouw Agora is trouwens per 1 april gesloten, want er werd geen gebruik gemaakt van het theaterzaaltje en het jongerencafe naast de Rodenburghal.”

Van de 44 geweldsdelicten betreffen tien huiselijk geweld. Dat is bijna een kwart van de gevallen in Leek. Dat zijn er tien te veel.

“We hebben beter inzicht doordat burgemeesters een huisverbod kunnen opleggen. Vroeger gingen mishandelde vrouwen naar een ‘blijf van mijn lijf huis’, tegenwoordig gaat de dader uit huis. Dat gaat in eerste instantie om tien dagen. Er volgen dan meteen gesprekken . Ik spreek zowel met het slachtoffer als met de dader, voordat ik besluit tot een verlenging van het huisverbod. Vaak zijn de problemen gerelateerd aan drugs- en alcoholgebruik. Het geweld betreft niet alleen partners onderling maar ook ouders die door (klein)kinderen worden bedreigd.”

Gelukkig hebben we in Leek geen criminele ‘ondermijnende activiteiten’, zoals in Brabant waar de onder- en bovenwereld zich vermengen.

“Daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Ik heb alle vertrouwen in de Leekster politiek als ik kijk naar de raadsleden. Maar je weet niet of er ‘witwaspraktijken’ plaatsvinden, daar letten we wel op. In Leek hebben we ook hennepkwekerijen, zoals er laatst eentje is ontdekt in een bedrijfspand in het Leeksterhout.”

De criminaliteitscijfers over de afgelopen jaren laten een dalende trend zien van onder meer geweld en inbraken. We hoeven ons geen zorgen te maken?

“Het blijft belangrijk dat de burger ‘meekijkt’, melding maakt van onwettige zaken en vooral ook aangifte doet. Ook als het gaat om een gestolen fiets, krassen op de auto of het vernielen van de heg. Dan kan de politie de zaken bij elkaar leggen, patronen zien en actie ondernemen. Weest samen waakzaam met de politie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in